Quwasa Trading is my company

Alhamdulillah, I and my friend finally registered a company. One step near to future. Quwasa Trading is our company. Quwasa is derived from…

Baca Lagi →

Perlukah semua orang belajar coding

Malaysia dalam belanjawan 2016 memperuntukkan RM30 juta untuk program keusahawanan generasi muda. Salah satu darinya ialah Projek Perintis…

Baca Lagi →

Bagaimana saya belajar buat aplikasi android

Seorang sahabat bertanya macam mana saya boleh pandai buat aplikasi android ini? Saya jawab, saya cuma belajar sendiri dari sumber-sumber…

Baca Lagi →

Idea si penjahat licik

Ku mula kenal atur cara bila ku sudah dewasa, hampir tamat remaja. Ku sikit-sikit menggali ilmu, ku sedar ku mula suka. Ku berada di menara…

Baca Lagi →

Membina logo dari kertas ke vektor grafik guna inkscape

Perasan tak logo website ini dah berubah? Kalau tak berubah lagi maknanya browser pembaca masih cache logo lama. Nanti-nanti berubah lah tu…

Baca Lagi →

Tukar web jadi app

Kenapa nak tukar web jadi app? Aplikasi boleh buat lagi ramai orang lihat web kita. Sebab pengguna telefon akan sentiasa ternampak app kita…

Baca Lagi →

Nasihat sebuah web yang pamerkan ayat al-quran dan hadis yang berbeza setiap hari

Dari Abu Ruqayyah Tamim bin Aus ad-Daary radhiyallahu ‘anhu, bahwasanya Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Agama itu nasihat…

Baca Lagi →

Koken untuk dijual

Walaupun saya tak guna Koken dah, walaupun Koken dah dijual tapi semangatnya kekal. Koken v.022.1 10 kali lebih laju katanya pada artikel terbaru di blog mereka. Saya masih ingat pengalaman guna koken, sebuah website yang sangat-sangat seronok bila guna. Kalau pembaca seorang jurugambar, saya cadang, gunalah Koken.

Baca Lagi →

Duit Kertas Malaysia

Sekadar nak berkongsi grafik duit kertas Malaysia. Daripada grafik yang saya beri ini, pembaca boleh memuat turun dan mengubah untuk menghasilkan sesuatu yang lebih kreatif.

Baca Lagi →

Menggunakan Koken untuk Laman Fotografi

Saya pernah tulis antara tip-tip untuk membuatkan laman web popular ialah dengan memasukkan banyak gambar. Jadi, saya pun cuba masukkan…

Baca Lagi →